• CART IS EMPTY

 
 
Qioc8eswhu04qxowvk2d

Amit Khanna Design Associates

De Stijl House

The owners wanted to incorporate their large art collection in their new home along with the requirement of additional living arrangements for a family of two generations. Situated directly opposite an earlier project designed by AKDA (Transformation, 2010), they chose to frame the views to the same mango tree that shades the earlier house.

The project was designed with three distinct zones- a ground floor apartment, a basement gallery space for the daughter’s art collection and a duplex apartment on the upper floors for the owners. There is a large courtyard that can be looked into from the formal living areas and a smaller one brings light to an internal stair for the upper apartment. A stepped arrangement of verandahs on the north corner brings light and green views to the lounge areas on all floors.

The interiors are finished in muted tones of white. The regular dark tones of wood finishes were eschewed in favour of the blonde, honey coloured quality of oak wood and a similarly light cream coloured stone has been used to create a neutral, yet domestic backdrop to the art on display. A structural wood stair, dramatically lit from below, descends to the basement from within the house. On the terrace, a deep verandah opening onto the garden makes a relaxing space for evening dining. The walls are raised to avoid the unsightly views and the only thing that can be seen is the sky.

The house takes its name from the early 20th century art movement, which helped spawn the modern movement in architecture. The hallmark of the original De Stijl House, the Rietveld-Schröder House (Utrecht) was to make a building that seemed to be composed entirely of surfaces and volumes that were gliding past each other, dissolving the boundaries of inside and outside. A long window is designed in the vein of Mondrian’s paintings, a composition of rectangles and squares in various proportions and colours. The overall facade continues the same theme, with various elements first being designed as a composition of horizontal and vertical rectangles and then given contrasting material finishes. Brick, Grey Granite and Exposed Concrete were chosen for their longevity and colour.

  • img01

    De Stijl House

  • img02

    De Stijl House

  • img03

    De Stijl House

  • img04

    De Stijl House

  • img05

    De Stijl House

  • img06

    De Stijl House

  • img07

    De Stijl House

  • img08

    De Stijl House

  • img09

    De Stijl House

  • img10

    De Stijl House

  • img11

    De Stijl House

  • img12

    De Stijl House

  • img13

    De Stijl House

  • img14

    De Stijl House

  • img15

    De Stijl House

  • img16

    De Stijl House

  • img17

    De Stijl House

  • img18

    De Stijl House

  • img19

    De Stijl House